Å bli frisk fra anoreksi er så tøft at kun de som har gjennomlevd det kan forstå. Å stå ved den sykes side og hjelpe dem gjennom prosessen, er vanvittig krevende. Når vektoppgangen kommer i gang er det vanlig at sykdommen viser seg på en annen måte enn tidligere. Motstanden øker parallelt med at angsten øker. Foreldre blir fortvilet og redde av å være vitne til at den psykiske helsa til ungdommen ser ut til å falle i grus.
I møte med dette har foreldre behov for kunnskap og ferdigheter som de aldri tidligere har hatt behov for. De må forstå så mye som mulig om sykdommen. De må forstå hvorfor barnet er så redd, og de må forstå hvorfor mat og vektoppgang er riktig medisin.
Et viktig prinsipp i FBT er å skille den syke fra sykdommen. Dette kalles for eksternalisering. Dette prinsippet er nyttig for pårørende, uansett alder på den syke, og uansett hvilken behandling som mottas. Å eksternalisere sykdommen betyr å tenke på sykdommens krefter som noe annet enn viljen til den syke. For å klare dette, trenger man å forstå så mye som mulig om hvor sykdommens krefter kommer fra.
Maria Gancis sin bok "Familiebasert terapi – håndbok for foreldre med barn og ungdom som strever med anoreksi" er et godt sted å begynne når man skal tilegne seg kunnskap om sykdommen, enten man får familiebasert terapi eller ei. Den er kortfattet og informativ. Boka forklarer hvorfor mat er medisin, ikke bare for en syk kropp, men også for en syk hjerne. Vi blir forklart at i en utsultet hjerne er nervebanene knyttet til mat delvis satt ut av funksjon. Vi lærer at man ved hjerneskanning kan se endringer som er forårsaket av sult, men at endringene er reversible. Hjernen skal heles fra skadene som sulten har påført, og ungdommen blir frisk av mat.
Dessverre har vi ennå manglende forståelse av nøyaktig hvilke fysiologiske mekanismer som utspiller seg i kroppen og hjernen til den syke, men det hjelper å forstå så mye som mulig. Vi vil derfor anbefale å lese gjennom sidene under "Kunnskapen" i menyen øverst på siden.
Jo mer du forstår om de biologiske sidene ved sykdommen, jo bedre vil du klare å skille sykdommens krefter fra den syke sin vilje. Det blir enklere å eksternalisere sykdommen, og forstå at sykdommen ikke er den sykes valg. Den syke er et uskyldig offer som trenger din hjelp og styrke.
Bak motstanden og argumentasjonen finnes en livredd ungdom som trenger din hjelp til å komme seg ut av det marerittet hen befinner seg i. Forstår man dette, blir det enklere å møte den sykes aggresjon, protest og fortvilelse med omsorg og medfølelse.
Kunnskapen
Her finner du alle tekstene som fra ulike innfallsvinkler belyser hvorfor vi forstår anoreksi som en biologisk respons på energiunderskudd for de genetisk sårbare.
Tilbake til menyen: Når den syke er under 18 år