Anoreksi er ikke et valg. Det er heller ikke en mestringsstrategi eller en måte å få kontroll på noe i livet, selv om mange fagfolk hevder det. Å bli frisk er fullt mulig, uavhengig av hvor lenge du har vært syk.
Denne teksten blir lettere å forstå dersom du først leser tekstene under "Kunnskapen" i hovedmenyen.
Anoreksi har en sterk genetisk komponent og forskningen peker i retning av at sykdommen utløses av et energiunderskudd. Denne kunnskapen underbygges av erfaringer fra tidligere syke og av tusenvis av pårørende til barn og unge som har vært syke og blitt friske.
Det betyr at du sannsynligvis er genetisk sårbar for sykdommen og at noe i livet ditt gjorde at du var i et energiunderskudd i en periode, som igjen gjorde at sykdommen ble aktivert.
Hvorfor du var i energiunderskudd er ikke sikkert du husker engang, og det er ikke viktig for å finne veien ut av sykdommen. Noen slanker seg, noen mister matlysten på grunn av sykdom, medisiner, eller kjærlighetssorg, og noen opplever psykiske belastninger som gjør at de ikke klarer å spise nok. Men som sagt, hva som er din grunn er ikke viktig. Det som er viktig for deg å vite er at du blir syk av å være i energiunderskudd.
Sett deg inn i hva som skjer i hjernen hos de som blir syke, i teksten om anoreksi, hjernen og forskning, så ser du at det som har skjedd med deg er ren uflaks. Det er ikke noe du har valgt.
Hjernen din er på en måte “kapret” og viktige signaler går til helt feil sted. Dette betyr at du ikke er redd for å spise fordi det er farlig for deg, selv om det føles sånn. Du er redd fordi hjernen produserer dopamin (gode følelser) av energiunderskudd (sult), og sterk angst, uro og ubehag av det motsatte.
Denne feilkoblingen betyr at du på en måte har blitt lurt. Det er ingen reell fare, men hjernen oppfører seg som om det står en sulten tiger foran deg hvis du vurderer å spise litt mer enn planlagt. ”Den sultne tigeren” er kanskje i ditt tilfelle en voldsom følelse av skam, høy puls og fæle tanker om deg selv?
Hvis det kjennes ut som om sult og trening gjør deg rolig og demper angsten, så er det på grunn av de samme feilkoblingene i hjernen. Det er IKKE fordi du ikke fortjener mat, eller noen av de andre grusomme tankene sykdommen bruker for å stoppe deg fra å spise og hvile.
Dette er en tilstand som ikke bare setter ditt liv og din helse i fare, men den tar også fra deg alt som er viktig og godt i livet. Det er en lidelse med mye emosjonell smerte. Årsaken er altså biologisk, men symptomene er psykologiske.
Mange har fått høre gjennom behandlere og media at anoreksi er en mestringsstrategi for mennesker som sliter med å håndtere traumer eller andre følelsesmessige vansker. Det er en gammel antakelse som ikke har belegg i forskning og som ikke har resultert i virksomme behandlingsmetoder.
Mange mener at anoreksi er svært vanskelig å behandle, og at det kan ta mange år å bli frisk. Årsaken til det er at man ikke har hatt kunnskap om hva sykdommen egentlig er, og dermed ingen effektiv behandling.
Når man tror at sykdommen er en psykologisk mestringsstrategi, blir ulike former for samtaleterapi som skal hjelpe pasienten med å utvikle mer helsebringende mestringsstrategier, et naturlig resultat. Derfor har mange med anoreksi gått i psykoterapi i årevis uten å bli friske.
Når det viser seg at årsaken til sykdommen er gener som gjør at du ikke tåler å være i energiunderskudd, så hjelper det ikke å lete i fortid og sjelens avkroker etter psykologiske forklaringer på sykdommen for å bli frisk.
Det betyr ikke at psykologer ikke kan ha en viktig rolle i å støtte og hjelpe deg i tilfriskningsprosessen. Det betyr bare at vedkommende må være oppdatert på kunnskapen som foreligger og erfaringene som deles internasjonalt.
Mange lurer på om de noen gang kan bli helt friske. Noen mener at når du først har fått sykdommen så blir du aldri helt kvitt den, eller at du må lære deg å leve med noen spiseforstyrrede tanker. Det stemmer ikke.
Når du tar opp kampen mot spiseforstyrrelsen vil du oppleve mye angst, tvil og uro over ganske lang tid. Da kan det bli avgjørende å ha god kunnskap og nære støttespillere.
I tillegg til kunnskapen du finner på dette nettstedet anbefaler vi sterkt at du leser boka til Tabitha Farrar: “Rehabilitate, Rewire and Recover!”. Den finnes også på dansk. I tillegg til bøker har Farrar en blogg og en YouTube-kanal. Hun har selv vært syk i over 10 år, men gjennom å få en biologisk forståelse av anoreksi forsto hun hva som var veien ut. Hun har i dag vært frisk i mange år.
I boka, bloggen og YouTube-kanalen beskriver hun godt hvordan hun gjorde det og hvorfor dette er måten å gjøre det på. Hun beskriver også hva du kan forvente vil skje med både kroppen og tankene i tilfriskningsprosessen. Vi har tro på at kunnskap gjør deg sterk og godt forberedt på prosessen.
Å forstå hvorfor du ble syk, hva som har skjedd i hjernen din og hvorfor du er så redd for mat og vektøkning, kan gi deg kraft til å stå imot de grufulle tankene som sykdommen kommer til å fylle hjernen din med når du utfordrer den.
Det er mange som erfarer det som nyttig å se på sykdommen som noe annet enn seg selv, som en inntrenger utenfra. For eksempel kan du se på denne inntrengeren som en ubuden gjest som har overtatt dine tanker og forgiftet dem. Inntrengeren ønsker deg ingenting godt. Den enkleste måten å lure noen på er å lure dem til å tro at det er deres egne tanker. Denne sykdommen gjør at du tror på at det er farlig for deg å spise og at du ikke fortjener mat. Du tror på disse tankene, fordi de er jo inne i ditt hode. Hvem ellers skulle det være sine tanker?
Det er nyttig å tenke at det er sykdommen som planter disse tankene i deg. Når du avslører sykdommens manipulasjon av deg, så blir det lettere å stå imot. På sett og vis er dette ikke helt oppkonstruert, fordi de som blir syke forandrer ofte personlighet i større eller mindre grad. En sosial, utadvent og humoristisk person kan bli introvert, sint, og veldig selvopptatt. Det er mange foreldre som ikke kjenner igjen barna sine når de blir syke. Personligheten forsvinner så og si.
Noen sier at de ikke vil bli friske, at de ikke vet hvem de er uten sykdommen, og at de føler seg trygge i identiteten som sykdommen gir. Vi mener at dette er sykdommens måte å forgifte tankene dine på og dermed holde deg fast i sitt grep. Å utfordre sykdommen virker kanskje helt umulig, og fryktelig skremmende. Men inni deg et sted finnes det en stemme og en personlighet som nesten ikke kommer til orde, og som lengter etter frihet og et godt liv. Det er henne/han du må befri!
Hvis det er mulig for deg å finne en behandler som har kunnskap om anoreksi som en biologisk sykdom og hva den gjør med hjernen til de syke, så vil det være til stor hjelp for deg. Behandlerens rolle blir å støtte deg gjennom angsten og tvilen som oppstår, og trygge deg på at du vil komme ut på andre siden som et friskt og fritt menneske, selv om det ser veldig mørkt ut i den “tunnelen” du må gjennom.
Om behandleren er psykolog, psykiater, lege, eller sykepleier har ingenting å si. Om hen har kunnskap har alt å si. Det er imidlertid viktig å gå regelmessig til fastlegen din å ta prøver for å følge med på at alt er som det skal i prosessen.
Noen finner seg en coach som har vært gjennom prosessen selv. Det finnes etter hvert flere både her i Skandinavia og i England og USA som tar slike oppdrag.
Det er også en stor fordel om noen i dine nære relasjoner som du stoler på, kan sette seg inn i kunnskapen og være en støttespiller for deg.
Når en kropp som har vært i sult over lang tid begynner å få mer mat og mer hvile, så kan sultsignalene etterhvert bli veldig sterke. Det er helt normalt, og det kommer til å gå over. Mange opplever ekstrem sult.
Minnesota-eksperimentet viste oss hva som skjer i kroppen når du begynner å spise større mengder mat og går opp i vekt, etter å ha levd i sult over tid. De fleste opplever kroppslig ubehag som forstoppelse, magesmerter og vann i kroppen. Dette er helt vanlig og det går over.
Mange med anoreksi husker at de hadde psykiske plager før de fikk anoreksi. Ofte, men ikke alltid, kan det være at spiseforstyrrelsen allerede var på plass og dermed var årsaken til plagene. Sykdommen er snikende og det er ikke alltid lett å si når den egentlig startet.
De fleste blir syke i ung alder, i en periode av livet som er utfordrende i seg selv. Man skal løsrive seg fra foreldre, finne venner, finne seg selv og prøve å passe inn. Det er ikke lett og mange kjenner seg både utrygge, usikre og nedstemte. Når spiseforstyrrelsen flytter inn, eskalerer de psykiske plagene voldsomt. Mange får voldsom angst, blir klinisk deprimerte og utvikler OCD/tvangslidelser. Dette vil forsvinne når sykdommen forsvinner.
Dersom du har traumer eller en psykisk lidelse som med sikkerhet kom før spiseforstyrrelsen, vil også dette forverres betraktelig med sykdommen. Det er veldig vanskelig å behandle angst, depresjon og traumer når du har anoreksi. Anoreksien er som bensin på bålet til psykiske lidelser du måtte ha fra før. Først må den brannen slukkes, så kan du nyttiggjøre deg av hjelp for traumer eller andre lidelser etterpå.
Forskning viser at traumer ikke står i veien for å få til reernæring og vektoppgang, dersom fokuset er på atferden (spise og hvile) og ikke på psykoterapi (Sjøgren M. et.al. 2023).
I tilfeller der man vet med sikkerhet at man har en lidelse som startet før man fikk anoreksi, vil det for noen kunne være riktig å få behandling for denne parallelt med behandling for anoreksi. Hvis man får det bedre gjennom å få hjelp med den andre lidelsen, vil det kunne frigjøre krefter til jobben det er å bli frisk fra anoreksi. Dersom du tenker at dette gjelder deg, er det imidlertid viktig at du er bevisst på at det også virker omvendt: Når du blir frisk fra anoreksien, frigjør du krefter til å bli bra av den andre lidelsen.
Hva er anoreksi?
Denne teksten handler om at anoreksi har en sterk genetisk komponent og at forskningen peker i retning av at sykdommen utløses av et energiunderskudd.
Anoreksi, hjernen og forskning
He kan du lese om hva som skjer i hjernen hos de som blir syke.
Hvordan bli frisk fra anoreksi?
Anoreksi og sult
Her kan du lese om ekstrem sult.
Minnesota-eksperimentet og anoreksi
Her kan du lese om hva som skjer i kroppen når du går opp i vekt etter å ha levd i sult over tid.
Emily Troscianko som er forsker, coach og selv har vært syk har skrevet mange innsiktsfulle blogginnlegg i Psychology Today, om sykdommen, hvordan hun ble frisk og hvordan du kan bli frisk.
Blogg: A Hunger Artist
I dette innlegget skriver hun om hva som skjer med kroppen i en tilfriskningsprosess:
The Physical Effects of Weight Gain After Starvation
I dette innlegget skriver hun om hvor viktig det er å ikke stoppe for tidlig.
Recovering From Anorexia: How and Why Not to Stop Halfway
Helly Barnes hadde anoreksi i flere år. Etter at hun ble frisk deler hun sin kunnskap og erfaring for å hjelpe andre fram til et liv fritt for anoreksi. Hun har en blogg og en podkast og hun har skrevet bøker. Helly tilbyr også coaching. Hun har en biologisk tilnærming til å forstå sykdommen og veien ut.
Nettside: https://www.hellybarnes.com/
Podkast: Nett, Apple Podcast, Spotify
Tabitha Farrar var selv syk av anoreksi i flere år. Hennes tilfrisking ble til gjennom å tillegne seg kunnskap om de biologiske faktorene ved sykdommen. Etter at hun ble frisk har hun viet mye tid til å jobbe for å spre kunnskap om anoreksi som en biologisk sykdom og å formidle hvordan denne kunnskapen viser vei til et friskt liv. Hun tilbyr coaching, har skrevet flere bøker og på nettsiden hennes ligger mange nyttige blogginnlegg.
Nettside: https://tabithafarrar.com/
Youtube-kanal: Tabitha Farrar
Podkast: Nett, Apple Podcast
Emily Boring har selv vært syk, har opplevd tilbakefall, men er i dag helt frisk. Hun har delt sine erfaringer i flere sammenhenger:
En tekst publisert på nettsiden til pårørendeorganisasjonen F.E.A.S.T.: When In Doubt Aim Higher
Intervju i podkasten ED Matters (Spotify):
Episode 232 Emily Boring: Target Weights and Full Recovery
Episode 233 Emily Boring: Target Weights and Full Recovery 2
Tittel: Trauma Experiences Are Common in Anorexia Nervosa and Related to Eating Disorder Pathology but Do Not Influence Weight-Gain during the Start of Treatment
Forfattere: Sjøgren, M et al.
Tidsskrift: Journal of Personalized Medicine
Publisert: 2023
Omtale: Forskerne har undersøkt sammenhengen mellom traumatiske opplevelser og symptomene relatert til anoreksi blant.