Håndbok for foreldre med barn og ungdom som strever med anoreksi
Av Maria Ganci
Maria Ganci er en australsk FBT-terapeut som i 2016 ga ut "Survive FBT". Denne ble oversatt til norsk av Vigdis Wie Torsteinson i 2021, med tittelen "Familiebasert terapi". Det er en lettlest bok som gir gode og konkrete verktøy for å komme i gang med FBT. På en kortfattet måte forklarer den hvorfor mat er medisin. Boka har 92 sider.
Anorexia recovery for the determined adult
Av Tabitha Farrar
Tabitha Farrar var selv syk i 10 år. Etter at hun ble frisk har hun brukt sin erfaring til å hjelpe andre, som veileder, forfatter, med sitt nettsted, sin podkast og på Youtube.
Denne boka er en grundig gjennomgang av hennes forståelse av sykdommen, understøttet av forskning. Det handler om å slå av anoreksiresponsen gjennom ernæringsmessig rehabilitering og omprogrammering av nervebanene. Boka har 548 sider og ble utgitt i 2018. Den kom ut på dansk i 2022 med tittelen "Genopbyg, Omprogrammér, Bliv Rask!"
Practical Strategies to Help Your Teen Recover from Anorexia, Bulimia, and Binge Eating
Av Lauren Muhlheim
Lauren Muhleim er en amerikansk psykolog og spesialist i spiseforstyrrelser. Denne boken gir en grundig innføring i hele FBT-forløpet, i et overkommelig og lett tilgjengelig format. Den beskriver prinsippene i FBT og forklarer hvordan man kan håndtere måltider og utfordringer knyttet til vektoppgang. Boken hjelper foreldre til å få tillit til at de kan klare den krevende oppgaven med å lede barnet sitt til solid og varig tilfriskning. Boka har 168 sider og ble utgitt i 2018.
How to Help Your Child Eat Well and be Well
Av Eva Musby
I denne innholdsrike boken får foreldre en mengde praktiske tips til hvordan komme seg gjennom et FBT-forløp. Forfatteren kommer fra England og bruker pseudonym. Hun har selv erfaring som mor til en datter som har blitt frisk fra anoreksi. Hun er kjent for å lære bort medfølende kommunikasjon for å støtte barnet, spesielt i måltidssituasjonen. Hun holder også online workshops, har et informativt nettsted og lærerike filmer på Youtube. Boka har 440 sider og kom første gang ut i 2014, men blir stadig oppdatert i nye utgaver.
Your Neuroscience Based Guide to Restrictive Eating Disorders
Av Helly Barnes
Helly Barnes har levd 12 år med anoreksi, men har klart å komme seg helt ut av sykdommen. Nå jobber hun med å hjelpe andre med å bli friske. Hun har et nettsted og en podkast. Hun forstår restriktive spiseforstyrrelser ut fra en avhengighetsmodell, og underbygger dette med relevant forskning innen nevrovitenskap og genetikk. Boka har 418 sider og ble utgitt i 2023.
The Handbook You Need to Fully Overcome a Restrictive Eating Disorder
Av Helly Barnes
Forfatteren kaller boken en håndbok for å overvinne en restriktiv spiseforstyrrelse. Den er ment som et tillegg til boka “Addicted to Energy Deficit” og skal gi praktisk informasjon til den som ønsker å overvinne en restriktiv spiseforstyrrelse. Med boka ønsker hun å motivere og gi selvtillit til den som står i en tilfriskningsprosess. Boka ble utgitt i 2023 og er på 416 sider.
A Guide to the Medical Complications of Eating Disorders
Av Jennifer L. Gaudiani
Jennifer Gaudiani er lege og spesialist i spiseforstyrrelser i USA. Boken gir en omfattende gjennomgang av de medisinske problemene som oppstår ved spiseforstyrrelser. Tittelen "Sick enough" hentyder til at pasienter ofte føler at de ikke er "syke nok" til å fortjene behandling, til tross for en rekke medisinske problemer som er både målbare og umålbare. Boken er skrevet for pasienter, deres familier og klinikere. Boken har 258 sider og ble utgitt i 2018.
A Family's Struggle with Anorexia
Av Harriet Brown
I denne boken beskriver forfatteren hvordan familien hjalp datteren gjennom FBT. Boken er svært gjenkjennelig for de som har opplevd det og lærerik for de som jobber med det. Forfatteren jobber som professor i journalistikk og er forkjemper for FBT. Boken har 256 sider og ble utgitt i 2013.
A Mother's Memoir
Av Laura Collins
Laura Collins er en prisbelønnet foreldreaktivist som var med på å grunnlegge organisasjonen FEAST i 2007. Denne boken er en personlig beretning om hennes erfaring med å hjelpe datteren til å bli frisk i en tid der familiebasert behandling var så nytt i USA at det ble oppfattet som kontroversielt. Det er en velskrevet og reflektert bok som gir både håp, styrke og informasjon. Boken har 192 sider. Den ble første gang utgitt i 2004 og i revidert utgave i 2014.
For real and meaningful mental freedom
Av Tabitha Farrar
Tabitha Farrar var selv syk i 10 år. Etter at hun ble frisk har hun brukt sin erfaring til å hjelpe andre, som veileder, forfatter, med sitt nettsted, sin podkast og på Youtube.
Tabitha Farrar identifiserer to kjernekomponenter for å oppnå full tilfriskning fra en spiseforstyrrelse: ernæringsmessig rehabilitering og nevral omkobling (neural rewiring). Denne boka handler spesifikt om nevral omkobling og gir kunnskap som er nyttig å ha med seg når man skal bli frisk fra anoreksi. Boka gir også innsikt i hvordan det kan føles når man er i tilfriskningsprosess og hvordan man kan håndtere en slik prosess på en mest mulig effektiv måte. Boka er nyttig både for syke som selv vil ta fatt i sin egen tilfriskning, pårørende som har en rolle som støttespillere og foreldre i FBT. Boka vil også kunne være nyttig for behandlere. Boka er på 70 sider og ble utgitt i 2019.
When Eating Disorder Therapy Does Harm
Av Tabitha Farrar
Tabitha Farrar var selv syk i 10 år. Etter at hun ble frisk har hun brukt sin erfaring til å hjelpe andre, som veileder, forfatter, med sitt nettsted, sin podkast og på Youtube.
I denne boken presenterer Tabitha Farrar de vanligste feilene som gjøres av terapeuter som behandler spiseforstyrrelser. Hun reiser kritiske spørsmål til terapifeltet og viser hvordan feil tilnærming kan føre til mer alvorlig og langvarig sykdom. I denne boken på 102 sider får man i korte trekk presentert forfatterens forståelse av sykdommen, slik den også presenteres i hovedverket hennes "Rehabilitate, Rewire, Recover". Boken ble utgitt i 2023.
Av Tabitha Farrar
Tabitha Farrar var selv syk i 10 år. Etter at hun ble frisk har hun brukt sin erfaring til å hjelpe andre, som veileder, forfatter, med sitt nettsted, sin podkast og på Youtube.
Denne boka handler om frykten for vektoppgang; hvor den kommer fra og hvordan man kan gå fram for å bli kvitt den. En stor del av boka handler om å forstå frykt på et generelt grunnlag. Tabitha tar utgangspunkt i at frykten for vektoppgang er innlært gjennom atferd, og hun bruker kunnskap om hvordan hjernen virker, for å vise hvordan den kan avlæres. Boka inneholder også Tabithas egne erfaringer med å avlære frykt for vektoppgang. Boka er nyttig både for syke som selv vil ta fatt i sin egen tilfriskning, pårørende som har en rolle som støttespillere og foreldre i FBT. Boka vil også kunne være nyttig for behandlere. Boka har 73 sider og ble utgitt i 2021.