I moderne norsk barneoppdragelse er ikke lydighet sett på som viktig. Man er mer opptatt av å legge grunnlag for demokrati gjennom å gi barn og ungdom medbestemmelse. I møte med anoreksi fungerer ikke dette.
Når man eksternaliserer sykdommen forstår man at sykdommens krefter ikke er den sykes vilje, men krefter som i ytterste konsekvens hindrer overlevelse. Da blir det naturlig å møte sykdommen som en autoritet. Å eksternalisere sykdommen betyr at vi ikke går i dialog, diskusjon eller forhandling med sykdommen. Foreldrene bestemmer, og det kan være uvant for mange foreldre, men det er helt nødvendig for at barnet skal reddes fra sykdommens klør.
Å være en autoritet i møte med sykdommen betyr at det er du som forelder som tar ansvar for at det blir spist tilstrekkelig til å få vektoppgang. Næringsinntak er grunnleggende for alt liv, og livet må stå på vent til maten er spist. Frokosten må spises før man kan gå på skolen, lunsjen må spises før man kan gå tilbake til neste time og middagen må spises før man kan være med venner. Man må være villig til å stå for dette, slik at det ikke blir tomme trusler.
Mange har god erfaring med å ha tidsrammer for måltidet, der konsekvensen av å ikke fullføre måltidet på for eksempel 20 minutter, kan være at den syke må spise noe ekstra.
I USA er det vanligere å bruke mobilabonnement, økonomisk støtte til utdanning og lignende, som pressmidler i møte med sykdommen, men dette kan for mange virke uforenlig med norsk barneoppdragelse. Vi tror likevel norske foreldre kan hente noe fra denne tilnærmingen.
Vi tror at man kan kombinere foreldreautoritet med foreldrekjærlighet gjennom omsorg, validering og eksternalisering. Da kan foreldre bli den superkraften som trengs for å bli kvitt sykdommen, slik at ungdommen kan leve et selvstendig og fullt liv.
Når man møter sykdommen med autoritet, erfarer de fleste foreldre at den syke føler lettelse for at de selv slipper å stå opp mot sykdommen. Det kommer sannsynligvis ikke direkte til uttrykk, men man kan merke at det er enklere for dem å spise når de er nødt, enn når de selv må velge det. Mange erfarer at den syke ber om bekreftelse på at de er nødt til å spise. Dette er ikke et problem, for det er maten som fører til tilfriskning, ikke at de velger å spise den selv. Når angsten for mat er borte, kommer en periode der de skal ta ansvaret selv.
Det er utallige eksempler på at forholdet mellom foreldre og barn har blitt styrket på en helt spesiell måte når man har seiret over sykdommen:
Dette er et sitat fra teksten til Kinsey Ouellette på nettsidene til organisasjonen F.E.A.S.T.:
"Dear Mom and Dad, Thank you for saving my life. Thank you for never giving up. Thank you for loving me enough to allow me to hate you."
"Kjære mamma og pappa, takk for at dere reddet livet mitt. Takk for at dere aldri ga opp. Takk for at dere elsket meg nok til å tillate meg å hate dere."
(Ouellette, 2019)
Styrk deg med kunnskap for å klare å skille den syke fra sykdommen
Her kan du lese mer om å eksternalisere sykdommen.
Å gi tilbake ansvaret
Når angsten for mat er borte, kommer en periode der de gradvis skal ta over ansvaret for matinntaket selv. I denne teksten kan du lese mer om dette.
Tittel: Dear Mom and Dad, Thank You for Saving My Life
Forfatter: Kinsey Ouellette
Nettsted: F.E.A.S.T
Publisert: 2019
Omtale: En tekst skrevet av en tidligere syk, i takknemlighet til sine foreldre.
Tilbake til menyen: Når den syke er under 18 år